U bent hier

Zelf een draad- of tuinafsluiting plaatsen

Denk je eraan om zelf een draadafsluiting te plaatsen? Wij stelden voor jou een gestructureerd stappenplan op met aanraders en tips! Volg deze stappen nauwkeurig op en je bent zeker van een geslaagde omheining waar je jaren zorgeloos plezier aan beleeft.

Om je project vlot en efficiënt te doen verlopen, stelden wij alvast een handige checklist samen.

Benodigdheden om zelf een draadafsluiting te plaatsen

  • Kleine houten paaltjes voor het terrein af te bakenen
  • Een metserstouw om de lijn en de hoogte van de afsluiting te bepalen
  • Een waterpas om de palen mooi recht te plaatsen
  • Een spade om putten te maken voor de palen
  • Een hamer om krammen vast te slaan
  • Beton voor de palen vast te zetten (Je kan zelf beton aanmaken met zand, grind, cement (2:1:1 verhouding) en water.)
  • Palen en steunpalen met dop (Opgelet: een omheining met begroeiing of matten vereist dikkere palen.)
  • Een draadhouder en binddraad om het gaas aan de palen te bevestigen
  • Knip- en krimptang om respectievelijk overtollig gaas te verwijderen en het gaas extra aan te spannen
  • Bout, moer en schroeven worden meegeleverd met de aangekochte goederen voor verbinding en bevestiging van diverse onderdelen.  Voorbeeld: Met een sleutel kan je de centrale bout van de verschillende spanbeugels bijstellen en vastleggen met de tegenmoer.
  • Pantanet-/Plasitordraad
  • Voor Pantanet: spanstaaf, spanbeugels
  • Voor Plasitor: spandraad, draadspanner

Eventuele opties:

  • Betonplinten en betonplinthouders
  • Bovenbuis en bijhorende kop-, eind- en verbindingsstukken (aangeraden bij Plasitordraad)
  • Heidekruidmatten/doeken
  • Muurprofiel(en)

Een draadafsluiting plaatsen in 6 stappen

Stap 1 | Traject uitzetten - terrein opmeten en uitvlakken voor montage palen

In de eerste stap meet je het terrein op en baken je het traject van de afsluiting af.

Om het traject af te bakenen gebruik je (bijvoorbeeld) kleine houten paaltjes: zo kan je de hoeken van de afsluiting aangeven.
Vlak de hellingen in het terrein af:

Span een metserstouw op een hoogte van 25 cm.
Markeer de hoogte van de draad op de paal. Je begint te meten vanaf het midden van het voorgeboorde gat aan de bovenzijde van de paal.
Bij een paal waarbij dit voorgeboorde gat op 150 cm ligt, wordt dus op 125 cm afstand van het voorgeboorde gat een streepje getrokken op de paal. Zo creëer je een rechte lijn voor de montage en ben je zeker dat de paal op de juiste hoogte wordt gemonteerd.

Opmerking: Werk je met betonplint, dan moet je rekening houden met de geuldiepte. De betonplint is 30 cm hoog en zal bij plaatsing in een geul van 5 cm diep en 10 cm breed gelijk lopen met de 25 cm hoge metserskoord.

Stap 2 | Putten maken voor palen

En dan nu het zwaardere werk, dat vraagt wat motiverende muziek, nietwaar? Radio aan, spade in de hand en zwoegen maar!

Maak een put van 80 cm diep, 20 cm breed voor hoek-, begin- en eindpalen. Doe dit nadien ook voor de tussenpalen. Deze palen zijn, indien men geen begroeiing of extra bedekking wenst, wat smaller dan de hoekpalen. De afmetingen van de put blijven echter identiek (80 cm diep, 20 cm breed).

Stap 3 | Plaatsing van de palen

Kijk na of de markering op de paal overeenstemt met de hoogte van het gespannen metserskoord. Stemt de hoogte overeen, kan je de palen plaatsen.
Vul de put op met beton en gebruik een waterpas om te kijken of de paal mooi recht staat.
Maak een tweede put op ongeveer 3 meter afstand van de eerste paal. Plaats de tussenpaal (al dan niet met de optie betonplinthouder) in de put, vul aan met beton en zorg dat de paal waterpas staat. Wens je een betonplint, neem dan eerst even een kijkje in punt 6a (link).
Herhaal deze stappen voor de volgende palen.

Stap 4 | Opstelling steunpalen

Steunpalen worden opgesteld in elke spanrichting, op een hoogte van 2/3 van de lengte van de paal, en zijn vereist bij:

wijziging in oriëntatie van de omheining, m.a.w. bij elke hoekpaal;
elke begin- en eindpaal;
tussenpalen waar de afstand tot de begin-, eind- of hoekpaal meer als 100 meter bedraagt.

Stap 5 | Bevestiging van het gaas

Het varkentje is op één oor na gewassen! Binnen de kortste keren kan je genieten van je nieuwe omheining! In de webshop kan je kiezen voor het Pantanet- of Plasitorgaas, zij bestaan respectievelijk uit stevige, kleine rechthoekige mazen en soepel gaas met ruitvormige mazen. Wanneer je geen plantbegroeiing of matten wenst, kies je best voor een Pantanetdraad. Dit draadtype is steviger als de Plasitordraad, welke best in combinatie met een bovenbuis worden gebruikt om te vermijden dat de draden gaan doorhangen. De soepelheid van de Plasitordraad maakt de omheining geschikt voor plantbegroeiing of bevestiging van een mat of doek. Opgelet: Wanneer een afsluiting gebruikt wordt voor de groei van een klimplant of ter bevestiging van een doek, hebben de tussenpalen eenzelfde diameter als de hoekpalen.

Pantanet omheining

  • Bevestig met behulp van een dubbelgewonden binddraad het gaas aan de spanstaaf en de eerste paal. Rol het gaas af en bevestig het gaas aan de laatste paal. Maak de binddraad om de twee of drie mazen vast.
  • Bevestig op ongeveer drie mazen van de spanpaal een spanstaaf aan het gaas. Doe dit met behulp van een dubbele binddraad.
  • Maak om de 40 à 50 cm van het gaas spanbeugels (met dubbele binddraad) vast. Bevestig de binddraad ter hoogte van de spanbeugels door deze dubbel doorheen het gaatje van de spanbeugel halen. Met een sleutel kan je de meegeleverde centrale bout van de verschillende spanbeugels bijstellen en vastleggen met de tegenmoer. Span aan tot wanneer de draad vlak uitgestrekt is en de spanstaaf dichtbij en parallel met de spanpaal getrokken is.
  • Verwijder het overtollige gaas.
  • Bevestig de bovenste draad of de 2e draad van het gaas in de draadhouder van de tussenpalen. Sla de kram vast in de paal met behulp van een hamer. Span indien nodig het gaas extra aan met een krimptang.
  • Bevestig tot slot het gaas ook aan de steunpalen.

Opmerking: Wil je de Pantanet gaasrollen met elkaar verbinden, plaats je de laatste maas van de eerste rol boven de eerste maas van de volgende rol. Vervolgens gebruik je de binddraad in diagonale oriëntatie om de mazen aan elkaar te koppelen.

Plasitoromheining

De Plasitorafsluiting kan geïnstalleerd worden met een bovenbuis, perfect voor klimplantbegroeiing. In dat geval plaats je de bovenbuis voorafgaand aan volgende stappen:

  • Bevestig de spandraad met een stevige knoop aan de eerste paal en laat hem doorlopen tot de laatste paal. Bevestig een draadspanner aan de laatste paal en span de spandraad beetje bij beetje aan. Start met de onderste spanner van de eindpaal en werk zo naar boven. Herhaal deze stappen in het midden en onderaan de paal.
  • Hang de bovenste spandraad in de draadhouder van de tussenpalen en bevestig hem met de kram. Hecht de onderste en intermediaire spandraden met een dubbele binddraad vast.
  • Schuif een spanstaaf in de eerste rij verticale mazen en hecht deze met binddraad aan de beginpaal vast.
  • Ontrol het gaas en bevestig het aan de bovenste spandraad en aan de eerste paal. Span het gaas handmatig aan en knoop het op gelijkmatige afstanden vast aan de spandraden (met binddraad).
  • Verwijder het overtollige gaas.
  • Steek de spanstaaf in de laatste mazen van het gaas. Bevestig het gaas en de spanstaaf aan de laatste paal met behulp van de binddraad.

Opmerking: Wil je de Plasitor gaasrollen met elkaar verbinden, kan je de in verpakking voorziene inweefdraad gebruiken.

draad.jpg

Sit back, relax en geniet van je nieuwe omgeving!

Zelf een draadafsluiting plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn. Volg ons stappenplan en jouw project kan op rolletjes verlopen. Gegarandeerd een geslaagd resultaat! Tijd om te genieten van je nieuwe omgeving. Mooi weer? Steek de barbecue aan en deel je verbluffende eindresultaat met wat vrienden.

Mogelijke opties

Betonplint

Voor afsluitingen met betonplint, maak je langsheen het metserstouw een uitholling van ongeveer 5 cm diep en 10 cm breed. De betonplint is 30 cm hoog en zal bij plaatsing in de geul gelijk lopen met de 25 cm hoge metserskoord.

Schuif de betonplinthouder over de paal tot beneden. Plaats de betonplint, waarvan de bovenzijde van de plint overeenstemt met de hoogte van het metserskoord.

Plaats in dit geval de palen op ongeveer 256 cm afstand van elkaar.

Markering om rechte lijn te creëren voor de montage van de palen:

Je begint wederom te meten vanaf het midden van het voorgeboorde gat aan de bovenzijde van de paal. Bij een paal waarbij dit voorgeboorde gat op 150 cm ligt, wordt bij gebruik van een betonplint van 25 cm, dus op 145 cm (150 - 5 cm) afstand van het voorgeboorde gat een streepje getrokken op de paal. Dit levert bij het aanspannen van de draad een mooi resultaat op.

Bovenbuis

De Plasitorafsluiting kan geïnstalleerd worden met een bovenbuis, perfect voor klimplantbegroeiing. Zet de bovenbuis, voorafgaand aan het aanbrengen van de spandraden en het gaas, vast op de palen met behulp van de doorvoerkoppen die op de palen kunnen worden vastgezet. Gebruik het verbindingsstuk om de buizen aan elkaar te koppelen.

Heidematten/doek voor meer privacy

Om meer privacy te garanderen, kan je heidematten of een doek plaatsen tegen de omheining. De opbouw is eenvoudig: rol de doek of mat af en bevestig de doek of mat met binddraad tegen de afsluiting.

Muurbevestigingssyteem

De omheining kan ook aan een muur worden aangehecht door middel van een muurprofiel. Hierdoor kan de spandraad op eenvoudige wijze aan de muur worden bevestigd. Een andere optie is om een paal aan de muur te bevestigen.

Wat je zelf doet doe je beter!

Een draadafsluiting plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn! Volg ons stappenplan en je behaalt gegarandeerd een geslaagd resultaat! Heb je nog geen afsluiting? Maak gebruik van onze handige configurator om een draadafsluiting of tuinafsluiting online te bestellen. De configurator verwerkt jouw behoeften en zorgt ervoor dat jij bij levering niets tekortschiet om aan jouw project te beginnen. Zo heb je dus meteen alles in handen om vlot aan de slag te gaan.

Nog vragen?

Voor vragen of aanvullend professioneel advies kan je steeds bij onze medewerkers terecht. Geen doe-het-zelver? Onze ervaren medewerkers zorgen voor levering en efficiënte plaatsing van jouw draadafsluiting.